این نکات را هنگام انتخاب بلوک فراموش نکنید
یکی از نکاتی که برای هر پیمانکار، مهندس و به طور کلی افراد فعال و متخصص در زمینهی ساخت و ساز و ساختمانسازی اهمیت دارد، انتخاب درست بلوک ساختمانی است که این موضوع باتوجه به شاخصها و فاکتورهای مهم آن، نیازمند تحقیق و بررسی دقیق است. از این رو، موضوع اصلی این مقالهی تخصصی به بررسی نکات مهم درباره انتخاب و برگزیدن صحیح بلوک اختصاص یافته و سعی شده است در آن، مهمترین و ضروریترین شاخصها ذکر شود. همچنین علاوه بر این موارد، به محبوبترین نوع بلوک ساختمانی، انواع مختلف، طرز تهیه، دلیل محبوبیت و مزایای آن نیز اشاره شده است تا در صورت نیاز، بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.
شاخصهای مهم هنگام انتخاب و خرید بلوک
درست مانند هر انتخابی، برای انتخاب بلوکهای ساختمانی نیز باید یک سری از عوامل و فاکتورهای مهم را بدانیم و سپس باتوجه به آنها، نسبت به استفاده از نوع بلوک اقدام نمائیم. به همین دلیل چند عدد از مهمترین شاخصهای انتخاب و خرید بلوک را به شما عزیزان و علاقهمندان ذکر خواهیم کرد:
کاهش صوت: بدون شک یکی از بزرگترین معضلاتی که ساختمانهای امروزی با آن سر و کار دارند، معضل سر و صدا است. به خصوص در ساختمانهای دو واحد یا چند واحد عظیم، این مشکل بیش از پیش خودش را نشان میدهد. به همین دلیل باید این مورد را هنگام انتخاب بلوک در نظر بگیرید و باید از بلوکی استفاده کنید که حداکثر مقاومت را در برابر سر و صدا داشته باشند.
ضریب انتقال حرارت: دومین موردی که باید توجه ویژهای به آن شود، ضریب انتقال حرارت بوده و به این مسئلههم درست مانند کاهش صوت، مورد اهمیت است. پس اگر محل ساختمان شما در مناطق پرخطر بوده و پتانسیل آتشسوزی را دارد، تا جایی که امکان دارد باید بلوکی را انتخاب کنید که بتواند در مقابل این عوامل بهترین واکنش را داشته باشد.
نتایج و آزمونهای فیزیکی و شیمیایی: کسب اطمینان از برآورده شدن نیازمندیهای کیفی محصول و تصدیق آن، یکی دیگر از نکات بسیار مهمی است که در انواع آزمایشات فیزیکی و شیمیایی میتوان مشاهده کرد. به همین دلیل قبل از انتخاب، آزمونهای انجام شده در بلوکها را مشاهده کرده و پس از بررسی نتایج، انتخابتان را انجام دهید.
سبک بودن ساختمان: احتمالا میدانید که در گذشته اکثر ساختمانها با مصالحی مانند آجر، سنگ، خشت و … ساخته میشدند. این مصالح اگرچه مقاومت خوبی در برابر گرما و سرما از خود نشان میدادند ولی در برابر عواملی بیرونی دیگری نظیر سیل، زلزله و توفان ناکارآمد بودند. امروزه با اینکه بلوکهای ساختمانی زیادی به بازار آمده ولی در میان آنها، بعضی از بلوکها وزن سبکتری داشته و میتوانند به سبکتر شدن ساختمان کمک زیادی کنند.
کیفیت مناسب در کنار قیمت معقول: بدون شک قیمت مناسب در کنار کیفیت تضمین شده، بهترین فاکتور و عاملی است که میتواند ما را در انتخاب هر محصولی راضی و خشنود کند. این مسئله نیز دربارهی انتخاب بلوک نیز صدق میکند و به همین دلیل توصیه میکنیم آن دسته از بلوکی را انتخاب کنید که در کنار قیمت نه چندان زیاد، عملکرد و کیفیت خوبی هم داشته باشید.
خط تولید بلوک سبک IAG
یکی از جذاب ترین نکاتی که خیلی از افراد در مورد آن می خواهند بداند این است که خط تولید بلوک سبک به چه شکل بوده و چگونه این فرآیند انجام می شود؟ ما در این ویدیو فرآیند تولید این نوع بلوک ها را برای شما آماده کرده ایم تا بتوانیم شما را متوجه روند تولید محصول خود نماییم.
در این ویدیو از ابتدای خاک برداری تا زمانی که به مرحله پخت بلوک می رسد را برای شما به نمایش گذاشته ایم.
باتوجه به این شاخصها، بهترین نوع بلوک کدام است؟
ما سعی نمودیم چند عدد از مهمترین شاخصها و فاکتورها هنگام انتخاب یا خریداری بلوک را ذکر کنیم. حال باتوجه به همهی این موارد و تجربهی چندین ساله، بدون شک بلوک از نوع سبک به دلیل ویژگیهایی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد، بهترین و به صرفهترین انتخاب برای شماست. البته در ابتدا بهتر است درباره ماهیت این بلوکها صحبت کنیم.
بلوک سبک چیست؟
بر اساس استاندارد ملی ایران به شماره ۷۷۸۲، بلوکهای سبک استاندارد به آنهایی هایی گفته میشود که چگالیشان حداکثر ۱۷۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب باشد. بدون تعارف باید گفت بلوکهای سبک نوع جدیدی از انواع بلوک ساختمانی هستند که از ابتدای رونمایی و تولید انبوه تا به امروز، توانستهاند روند ساختوساز و معماری را دچار تغییر و تحولات بزرگی کنند و به نوعی باعث ایجاد انقلاب در این زمینه شدهاند. تا قبل از ساخت این بلوکها، عملیاتهای مختلف ساخت و ساز به خصوص دیوارچینی کاری سخت و زمانبر بود. اما بعد از آمدن بلوک سبک، سرعت و روند ساخت و ساز به شدت بالا رفت و البته، وزن نهایی ساختمانها نیز بسیار پایینتر آمد.
چرا باید از بلوکهای سبک استفاده کنیم؟
ما شاخصهای مهمی را برای شما دوستان مورد بررسی قرار دادیم اما در میان همهی آنها، یک مورد از اهمیت بالاتری برخودار است. سبک سازی ساختمان، یکی از ملاحظات اصلی و از دغدغه های مهم مهندسین و طراحان سازه است محسوب میشود. دلیلش هم این است که سبکی وزن یک ساختمان مشخصات اجزاء باربر سازه را به شکل قابل توجهی پایین خواهد آورد و مهمتر از آن، در رفتار سازه در مقابل نیروهای جانبی و حوادث طبیعی نظیر زلزله و باد بسیار موثر عمل خواهد کرد. توجه داشته باشید که همهی نکات ذکر شده، مواردی هستند که براساس تجربه و تحقیقات موثق بدست آمده اند.
دلیل وابستگی صنعت ساخت و ساز به این بلوکها
جالب است بدانید بسیاری از پیمانکارها و فعالان متخصص در این زمینه، تولد بلوک سبک را لطفی بزرگ برای صنعت ساختمانسازی میدانند. قبل از وجود این بلوکها، معمولا بلوکهای از نوع قدیمیتر مانند سفالی مورد استفاده قرار میگرفتند اما امروزه، ویژگیهای بینظیری مانند کیفیت بسیار بالا، بسته بندی و نحوه حمل و نقل بسیار ساده، قیمت معقول و ایدهآل، وزن بسیار کمتر نسبت به بلوکهای سفالی و سیمانی و سرعت بخشیدن روند ساخت و ساز، باعث شده است تا بلوک سبک، انتخاب اول و آخر برای یک ساخت و ساز اصولی، حرفهای و مطمئن باشد. همچنین این بلوکها به نحوه ی انتقال مصالح ساختمانی به مکانهای دور هم کمک زیادی میکنند و طبیعتا ارزش بسیار زیادی دارند.
چگونگی تشکیل بلوک سبک
فرآیند ساخت بلوک سبک با بلوکهای عادی تفاوت زیادی ندارد. البته کمی اختلاف میان این دو روش در بخش ساخت ملات و همچنین قالبدهی وجود دارد. اگر بخواهیم به صورت کلی بگوییم، وقتی مواد سبکی مانند پوکه های معدنی و پوکه های صنعتی در کنار هم قرار بگیرند و با موادی از جمله آب، سیمان و البته حباب هوا مخلوط شوند، بلوک سبک ایجاد خواهد شد. این بهترین و سادهترین تعریفی است که برای بلوک سبک میتوان به کار برد.
3 عدد از انواع بهترین بلوکهای سبک
1- بلوک پوکه معدنی : در این نوع بلوک به جای سنگدانههای طبیعی از دانههای لیکا استفاده شده است. دانه لیکا یا پوکه صنعتی از رس منبسط شده ساخته شده و برای حفظ سبکی این قطعات، ریزدانه طبیعی از بتن حذف شده است. همچنین بلوک لیکا در دو شکل توپر و توخالی برای کاربرد در دیوار و سقف استفاده میشود.
2- بلوک سیمانی: بیشترین استفاده و کاربرد این بلوکها، برای ساخت دیوار و سقف است. همچنین اندازه و سایز بلوک سیمانی کاملا متفاوت بوده و براساس نیاز مشتریان تولید میشود. مواد تشکیل دهندهی بلوک سیمانی را موادی مانند سیمان، شن، ماسه و آب تشکیل میدهند.
3- بلوک گازی: این نوع از بلوکها در 2 نوع AAC و NAAC تولید میشوند. وزن سبک این گونه بتنها باعث شده است که استفاده از آنها باعث کاهش وزن ساختمان شود. همچنین به دلیل اینکه این گونه بلوکها عایق خوبی به حساب میآیند، برای کاهش هزینههای ناشی از مصرف انرژی نیز مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر AAC و NAAC، یک نوع دیگر از بلوک گازی با عنوان CLC وجود دارد. این بلوک از دوغاب ماسهبادی و در دو نوع پلیاستایرنی و بدون پلیاستایرن تولید میشود. البته باید به این نکته اشاره کرد که مقاوت این بلوک نسبت به 2 نوع اول، کمتر است.
2 عدد از اصلیترین مواد اولیهی بلوک سبک
پوکه معدنی: این پوکه در هنگام تشکیل شدن، از تعداد زیادی حباب بر سطح آن به وجود میآید که باعث می شود این سنگ بسیار متخلخل شود. تخلخل این سنگ ویژگی های بسیاری را برای آن به وجود آورده است. از اولین ویژگیهای آن، وزن بسیار سبک پوکه معدنی است. وزن مخصوص پوکه معدنی در حدود نیم تا یک تن در هر متر مکعب بوده و این یعنی می تواند به راحتی بر روی سطح آب شناور بماند. در کنار این وزن سبک، پوکه معدنی بسیار مقاومت بالایی دارد و استحکام آن تحت شرایط مختلف فیزیکی و شیمیایی از بین نمیرود. همهی این ویژگیها باعث شده است تا از آن به عنوان یکی از اصلیترین مواد اولیه برای ساخت بلوک سبک استفاده شود. پوکه صنعتی: پوکه صنعتی از انبساط خاک رس در کوره های گردان با حرارتی حدود 1200 درجه سانتیگراد به دست میآید. همچنین دانه های پوکه صنعتی دارای شکل تقریبا گرد و سطح زبر و ناهموارند. پوکه های صنعتی از وزن بسیار کمی برخوردار بوده و عایق صدای مناسبی هستند؛ بطوری که صداهای داخل ساختمان در بیرون از آن مشخص نخواهد بود. علاوه بر این موارد، در انواع ملات امکان کارپذیری را دارد و مقاوت بالایی در برابر حرارت و آتش از خود نشان خواهد داد. جالب است بدانید از این پوکه، به عنوان پرکننده و زهکش سبک در ساختمان های پایین تر از سطح زمین، بندر سازی و تونل سازی استفاده میشود.
قیمت بلوک سبک
یکی از رایج ترین سوالاتی که در ارتباط با این نوع بلوک وجود دارد، قیمت آن و عوامل تأثیر گذار بر میزان قیمت است. یکی از مهم ترین نکاتی که در ارتباط با این نوع بلوک ها وجود دارد، عواملی است که می توانند در قیمت این بلوک ها تأثیر گذار باشند. به عنوان مثال در ساخت بلوک های سبک از سیمان به عنوان مواد اصلی استفاده می شود و این که هزینه ی هر کیسه سیمان چه مقدار باشد و آیا افزایش قیمت داشته باشد یا خیر؟ می تواند تأثیر چشم گیری را در میزان قیمت بلوک داشته باشد.
عوامل زیادی در قیمت بلوک های مورد استفاده در ساخت و ساز تأثیر دارند که از مهم ترین آن ها می توان به قیمت سیمان، قیمت پوکه های مورد استفاده در ساخت بلوک از جمله پوکه های معدنی و پوکه های صنعتی و … اشاره کرد. علاوه بر موارد اشاره شده هزینه هایی که برای حمل و نقل بلوک ها مورد نیاز باشد نیز باید در نظر گرفت.
بازار مصالح ساختمانی همانند هر بازار دیگری نوساناتی دارد که بلوک های ساختمانی نیز تحت تأثیر این نوسانات قرار گرفته می شوند. یکی دیگر از عواملی که در هزینه ی هر بلوک ساختمانی تأثیر گذار است شیوه ی مورد استفاده جهت تولید بلوک است. به عنوان مثال در صورتی که در ساخت بلوک از روش های مدرن با سرعت بالا استفاده شود و هزینه های ساخت کاهش پیدا کند، به طبع قیمت محصول نهایی کاهش پیدا خواهد کرد.
شما می توانید از طریق وبسایت IAGCO به صورت آنلاین محصولات خود را خریداری نمایید و از قسمت فروشگاه سایت اقدام به خرید نمایید. در صورت نیاز به مشاوره می توانید با شماره های زیر تماس حاصل نمایید و قبل از خرید از مشاوره های رایگان کارشناسان ما استفاده نمایید.
اجرای بلوک سبک در سازه های مختلف چگونه انجام می شود؟
استفاده از بلوک های نوع سبک در ساخت و ساز بسیار راحت و بدون دردسر است. توجه داشته باشید که ساختار این نوع بلوک به گونه ای است که هر بنایی می تواند آن را در ساخت دیوار و تیغه کشی مورد استفاده قرار دهد. مراحل اجرای بلوک های سبک در ساخت و ساز به این صورت است که پس از مشخص کردن محل ساخت وساز باید یک سطح تراز را با استفاده از سیمان و ملات آماده شده، تهیه کرد. نکته ای که در ارتباط با این مرحله ی ساخت و ساز حائز اهمیت است این است که باید مقدار ملات مورد استفاده در تراز کردن سطح، بیشتر از سایر رج های دیوار باشد.
پس از آماده شده سطح مورد نظر و تراز شدن آن، می توان رج اول بلوک ها بر روی ملات ها قرار داد. ضخامت ملات مورد استفاده قبل از قراردهی رج اول باید حداقل برابر با 1.5 سانتی متر باشد. تمامی مراحل بعد با استفاده ازملات استفاده شده به همراه بلوک ها پیش می رود. این که بلوک سبک مورد استفاده در ساخت چه نوعی باشد و مواد مورد استفاده در ساخت آن چه موادی باشد در روند اجرای آن تأثیر بسیاری دارد. به عنوان مثال ملاتی که برای دیوارچینی بلوک ساخته شده با سفال تهیه و مورد استفاده قرار گرفته می شود، با ملات مورد استفاده جهت ساخت بلوک سبک سیمانی متفاوت است.
انواع بلوک
بلوک ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به صورت کاملا مورد بررسی قرار می دهیم.
بلوک های سیمانی
بلوک سیمانی یکی از انواع این بلوک ها است که در ساخت آن از سیمان، ماسه، شن و آب استفاده می شود. امروزه سازمان نظام مهندسی اندازه های دقیق و استانداردی را جهت تولید بلوک های سیمانی مشخص کرده است. در مشخص کردن اندازه های این نوع بلوک تمامی نیاز های مشتریان در نظر گرفته می شود.
بلوک های سبک گچی
بلوک هایی که در ساخت آن ها از گچ استفاده می شود، بلوک های گچی نامیده می شود و در ساختن دیواره ها و مکان هایی که میزان وزن از اهمیت بسیاری برخوردار است، مورد استفاده قرار می گیرد. بلوک های گچی به شکل های مختلف مربع و مستطیل تولید و عرضه می شوند. بلوک های سبک گچی در ابعاد و اندازه های مختلفی تولید می شود و نوع های مختلفی نیز دارد. مهم ترین دلیل تنوع بالای موجود در این نوع بلوک نیز کاربردهای بسیاری است که در ساخت و ساز دارد.
بلوک های پلی استارین
از دیگر مصالح سبک و رایج مورد استفاده در ساخت و سازهای مختلف، بلوک های فوم سقفی یا همان پلی استارین است. مهم ترین کاربرد این نوع بلوک ها در ساخت و ساز مکان ها و ساختمان هایی است که بلند هستند و میزان وزن پایین در این نوع ساختمان ها باید مورد توجه قرار گرفته شود. هر بلوک پلی استایرن به طور معمول وزنی معادل پانزده کیلوگرم دارد. یکی از برترین و معتبرترین وبسایت های فعال در زمینه ی فروش انواع بلوک های سبک که سابقه ای درخشان در زمینه ی فروش مصالح ساختمانی دارد، iagco.ir است. شما می توانید با مراجعه به این وبسایت به طور کامل انواع بلوک ها و ویژگی آن را بررسی کرده و با آسودگی خاطر کامل مصالحی مرغوب را خریداری کنید.
بلوک های سفال
بلوک های سفالی نیز در مجموعه ی این بلوک ها قرار گرفته و با نام بلوک رسی نیز شناخته می شود. مواد اصلی که در ساخت این نوع بلوک مورد استفاده قرار گرفته می شود آب و خاک رس است. با توجه به این که قالب های مورد استفاده جهت تولید بلوک های سفالی، قالب هایی سوراخ دار هستند، سبب ایجاد فضای خالی بین ساختمان بلوک تولید شده می شود و وزنی بسیار پایین دارد. همچنین از آن در ساخت قسمت های غیرباربر ساختمان استفاده می شود. بلوک سفالی دارای دو نوع بلوک سقفی و بلوک های دیواری است. در بلوک های رسی نوع سقفی شیارهایی قرار داده می شود و مهم ترین دلیل آن نیز افزایش سطح چسبندگی بلوک و بتن است. به دلیل تولید شدن بلوک رسی در کارخانه، ابعاد تمامی بلوک ها برابر و سطحی بسیار صاف و یکنواخت دارد و وزن آن ها به طور معمول بین سه کیلوگرم تا ده کیلوگرم است.
بلوک های هبلکس
ساخت این نوع بلوک از بتن متخلخل استفاده می شود. از بلوک هبلکس در ساخت قسمت هایی از یک ساختمان استفاده می شود که نیاز به وزن کم در کنار استحکام بالا وجود دارد. هبلکس در دو نوع اتوکلاوی و غیر اتوکلاوی تولید و در بازار عرضه می شود. سطح کیفیت در نوع هبلکس غیر اتوکلاوی بسیار پایین تر از نوع اتوکلاوی است. از برترین ویژگی های این نوع بلوک می توان به افزایش سطح مقاومت فشاری و وزن بسیار پایین آن اشاره کرد.
بلوک های معدنی
بلوک های معدنی نیز در دسته ی بلوک از نوع سبک قرار گرفته می شوند. سیمان دارای چگالی بیشتری نسبت سنگدانه های مورد استفاده در ساخت بلوک های مختلف است و این می تواند در در تناسب بین میزان مقاومت فشاری و وزن بلوک تاثیر فراوانی داشته باشد. سیمان می تواند مقاومت موجود در یک بلوک را به مقدار قابل توجهی افزایش دهد. از برترین ویژگی های این نوع بلوک می توان به عایق صوت و حرارت بودن اشاره کرد. سخن پایانی در این مقالهی تخصصی سعی نمودیم شما را با شاخصها و عوامل مهم هنگام انتخاب بلوک آشنا کنیم و علاوه بر آن، به بررسی بلوک سبک و انواع آن پرداختیم. امیدواریم با خواندن نکات ذکر شده، بهترین و درستترین انتخاب را باتوجه به شرایط و نیازتان داشته باشید.
5 دیدگاه ها
بلوک سبک مزیتی که داره باعث میشه سازه انقدر سنگین نشه مثل بلوک های سیمانی و بلوکی…
و اینکه کار باهاشم راحته. ضریب انتقالش حرارتشم که خیلی خوبه
بله دقیقا
بلوک های سبک به کاهش وزن سازه خیلی کمک می کنند.
آیا امکان این وجود داره که ما به صورت آنلاین هم از وبسایت شما بلوک سبک و مصالح ساختمانی دیگه رو هم تهیه کنیم؟
سلام آقای حسینی
بله ممکنه و شما می تونید مصالح ساختمانی و حتی بلوک سبک رو به صورت آنلاین تهیه نمایید.