نوعی از قطعات پیش ساخته ساختمانی, دیوار پیش ساخته بتنی می باشد این دیوار پیش ساخته یکی از محصولات بتن آماده می باشد و با استفاده از ریخته گری بتن ساخته می شود و در مراحل ساخت آن از یک فرم کلی و مرسوم استفاده میشود. بتن پیش ساخته در ایران چیزی در حدود پنجاه سال سابقه دارد اما در کل از سال 1950 ابتدا در اروپا، و بعد از آن در تمام جهان مورد استفاده قرار گرفت؛ میتوان گفت به نسبت میزان فاصله ی بین اولین ساخت این محصول و ورود آن به ایران بسیار فاصله بوده و این صنعت خیلی دیر وارد ایران شده است.
اوایل ورود قطعات پیش ساخته بتنی در تهران به دلیل اینکه استاندارد مناسبی در زمینه ی تولید موجود نبود قطعات اشکال ثابتی نداشتند. با گذشت زمان و کسب تجربه در زمینه ی چگونگی ایجاد استاندارد و شکل ثابت برای هر یک از قطعه ها، فرمی پایه و ثابت برای هر یک در نظر گرفته شد. به عنوان مثال برای پل ها، تیرهای تی شکل و قوطی شکل بهترین استاندارد ترین گزینه انتخاب شد.
قطعات پیش ساخته ساختمانی بتنی انواع مختلفی دارد اما به طور کلی به سه دسته ی قطعات سقف و دیوار و قطعات متفرقه تقسیم می شوند:
1.قطعات دیوار پیش ساخته و مشبک
2.قطعات پیش ساخته ی دیوار های محوطه
3.قطعات پیش ساخته ی بتنی سفارشی
هر کدام از این سازه ها ترکیبات مخصوص به خود را دارا می باشند اگر بخواهیم توضیحی مختصر در مورد هر کدام بیان کنیم می توان گفت پایه ی اصلی همه ی آن ها بتن می باشد.
ساختمان هایی که با بتن های اماده ساخته می شوند دو نوع هستند.
1-ساختمان هایی که فقط ستون و تیر آنها در کارخانه ساخته شده و دیوار های جدا کننده و دیگر چیزها در سر ساختمان مونتاژ می شود. در این نوع سازه ها دیوارها معمولا گچی هستند و یا با آجرهای سبک و توخالی ساخته می شوند.
2-ساختمان هایی که تمام قطعاتشان به طور کامل در کارخانه ساخته می شود و در نتیجه ضرورتی به مونتاژ کاری سر ساختمان نیست. و قطعات تنها در محل ساختمان نصب می شود.
در طراحی ساختمان با چنین تولیداتی با توجه به پیش ساخته بودن محصولات، قطعات محدودیت چندانی از نظر ابعاد و تناسبات ندارند؛ مگر آنکه استانداردهای جهانی را در مراحل ساخت رعایت کنیم. ولی به طور کلی از لحاظ معماری انعطاف پذیری بالایی وجود دارد و می توان گفت فضا را می توان به نحوی دلخواه تقسیم کرد.
قطعات پیش ساخته ساختمانی بتنی
ساخت این قطعات مراحل مختلفی دارد که بی دقتی در هر یک از مراحل تولید آن باعث زیر سوال رفتن تمام مراحل تولید می شود.
آماده سازی قالب ها، فولادگذاری، بتن ریزی و عمل آوری از جمله کارهایی هستند که برای تولید هر یک از قطعه های آماده و پیش ساخته باید انجام شود.
برای ساخت این قطعات در صورت نیاز مرحله ی پیش تنیدگی نیز انجام می شود.عملیات پیش تنیدگی باعث کاهش ارتفاع تیرها می شود؛ این عملیات قبل از مرحله ی بتن ریزی انجام شده و سبب استاندارد سازی آن می شود.
می توان گفت عملیات در هم تنیدگی به نوعی کنترل کیفی برای مراحل قبل از بتن ریزی محسوب می شود.
به طور کلی تولید قطعات آماده به چند روش متفاوت انجام می شود که عبارتند از :
– تولید قطعات پیش ساخته به صورت تکی و درجا
– تولید قطعات به صورت چند تایی
– تولید قطعات با استفاده از جا به جایی شاسی یا پالت جا به جایی
قطعات پیش ساخته ساختمانی بتنی
– اجرای ساختمان به روش خطی
– اجرای ساختمان به روش دیواری
در اجرای خطی، اجزای تشکیل دهنده ی ساختمان شامل پی، شناژ و ستون و دیگر تجهیزات به صورت پیش می باشد و اتصال قطعات آن از نوع تر است. ابتدا میلگردهایی قبل از بتن ریزی در محل ساختمان نصب می شوند سپس قطعات با استفاده از اجرای بتن در فاصله ی بین دو قطعه انجام می شود.
در اجرای دیواری نیز اجزای تشکیل دهنده ی ساختمان شامل پی، پانل های دیوار و سقف به صورت پیش ساخته هستند. اتصالات در این نوع به وسیله ی پیچ و مهره و و گاهی به صورت تر انجام می شود. تمام باز شوهای در و پنجره و محل اتصال کلید و پریز و لوله های آب و برق و هر نوع داکت تاسیساتی از قبل پیش بینی و طراحی شده است و در کارخانه اجرا می گردد. در این سیستم تولیدی تمامی موارد نام برده شده در درون قالب دیوار و قبل از بتن ریزی انجام می گردد.
قطعات پیش ساخته ساختمانی بتنی2
حال به بررسی دیوار ها و قطعات پیش ساخته ساختمانی بتنی می پردازیم. دیوار پیش ساخته برای اهداف مختلفی به کار می رود.
از آن ها می توان به عنوان حائل برای نگه داشتن آب یا خاک یا برای تعیین محدوده ی مالکیت و یا به عنوان تزیین برای حیاط باغ بهره برد.
اغلب مردم برای ساخت دیوار از بلوک استفاده می کنند اما راه امن تر که قدرتمندتر نیز باشد ریختن بتن در یک قالب پیش ساخته است که خود شما به راحتی می توانید آن را انجام دهید که خود نوعی دیوار پیش ساخته است.
قطعات پیش ساخته ساختمانی بتنی
ابتدا اندازه ی قالب های اماده را در نظر می گیریم، سپس اندازه ی دیواری که میخواهیم در مکان مورد نظر ساخته شود را مد نظر قرار می دهیم.
بر اساس اندازه هایی که از یک دیوار پیش ساخته در ذهن داریم گوشه های هر قالب را با استفاده از میخ علامت گذاری می کنیم تا بدانیم محدوده ی نصب هر قالب از کجا تا کجا باید ادامه داشته باشد.
سپس میخ ها را با ریسمان به هم وصل می کنیم.
از محدوده ای که ریسمان ها را گذشته اند باید چاله حفر شود، این چاله باید چیزی حدود 30 سانتی متر عمق داشته باشد.
امیدواریم از این مقاله از وبسایت IAGCO اطلاعات لازم را کسب نموده و توانسته باشیم به دانش شما در این حوزه کمک کرده باشیم.
درصورت داشتن هر گونه سوال میتوانید از طریق کامنت ها اقدام نمایید. کارشناسان ما در سریع ترین زمان ممکن به شما پاسخ خواهند داد.