معرفی انواع بلوک سبک در بلوک های ساختمانی
سپتامبر 19, 2023بلوک عایق صدا، نسل جدید بلوک های سبک
اکتبر 8, 2023یکی از مصالح ساختمانی بسیار محبوب و پرطرفدار در بلوکهای سبک، بلوک هبلکس است که تحت عنوان بلوک متخلخل و یا بلوک ACC نیز شناخته میشود. بلوک هبلکس کاربردهای متنوعی در ساختمان سازی دارد. مهمترین دلیل استفاده از آن، ویژگیهای خاصی چون عایق بودن در برابر صدا، حرارت، رطوبت به شمار میآید. لازم به ذکر است که بلوک سبک هبلکس با داشتن وزن پایین، منجر به صرفهجویی در استفاده از دیگر مصالح میشود واز نظر اقتصادی بسیار بهینه است. بلوک هبلکس کاربرد زیادی دارد؛ از این رو شناخت این بلوک به افراد متخصص در این زمینه کمک میکند تا حرفه ای تر کار کنند. لذا میخواهیم در ادامه این مطلب، به نقد و بررسی زوایای مختلف بلوک هبلکس به همراه ویژگیها و مشخصات این نوع مصالح بپردازیم.
برای آشنایی با انواع بلوک سبک میتوانید به مقاله معرفی انواع بلوک سبک مراجعه کنید.
بلوک هبلکس چیست؟
همانطور که گفتیم بلوک هبلکس، یک نوع مصالح ساختمانی است که از ترکیب سیمان، آب و مصالح خردشده مانند شن و سنگدانه ساخته میشود. این بلوکها به دلیل وزن سبک خود، در ساختمانها برای استفاده در جدارهای داخلی و خارجی، پارتیشنها، دیوارهای جداسازی و سایر بخشهای سازهای مورد استفاده قرار میگیرند. بلوک سبک هبلکس دارای خواص عایق حرارتی و صوتی است و باعث میشود در ساختمانها به عنوان عایق حرارتی و صوتی استفاده شود. این بلوکها، توانایی حفظ حرارت در داخل ساختمان را دارند و همچنین صدا را نیز جذب میکنند، که بهبود آکوستیک یا عایق ساختمان را فراهم میکند.
علاوه بر این، این بلوک سبک به دلیل آسانی در نصب و قابلیت تنظیم اندازه و شکل، مورد توجه بسیاری از معماران و سازندگان قرار میگیرد. این بلوکها با استفاده از قالبهای مختلف قابل ساخت و تولید هستند و میتوانند به سادگی به اندازه و شکل مورد نیاز ساختمان تنظیم شوند. بلوک هبلکس همچنین دارای مقاومت بالا در برابر ضربه و لرزش است و به عنوان یک جدار سبک و مقاوم در ساختمانها استفاده میشود. این بلوکها همچنین مقاومت خوبی در برابر حرارت، آب و رطوبت دارند که باعث افزایش عمر مفید ساختمان میشود.
به طور کلی، این به بلوک ها به دلیل وزن سبک، خواص عایق حرارتی و صوتی، آسانی نصب و تنظیم اندازه و شکل، مقاومت در برابر ضربه و لرزش، و مقاومت در برابر حرارت و رطوبت، به عنوان یک مصالح ساختمانی پرکاربرد محسوب میشود.
مواد اولیه ساخت بلوک سبک هبلکس
به صورت کلی بلوک هبلکس از ترکیب سیمان، آهک، پودر آلومینیوم و سیلیس ساخته میشود. اگر بخواهیم مواد اصلی و اولیه ساخت این بلوک سبک را مورد بررسی قرار دهیم، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- سیمان
سیمان پرتلند یا سیمان مخلوط (بسته به نیاز) برای ایجاد اتصال و پایه قوی بین مواد دیگر در تولید بلوکها استفاده میشود.
- ماسه
ماسه با دانهبندی مناسب برای افزایش مقاومت و استحکام بلوک هبلکس مورد استفاده قرار میگیرد.
- شن
یکی از مهمترین مواد تشکیل دهنده بلوک سبک، شن است. شن به سبب دانهبندی مناسب برای افزایش مقاومت و استحکام بلوک کاربرد دارد.
- آب
آب به عنوان عامل ترکیب کننده و تشکیل پیوندهای شیمیایی در فرآیند تشکیل بلوک به کار گرفته میشود.
- پودر آهک
به منظور کاهش زمان خشک شدن بلوک هبلکس و افزایش سرعت تشکیل بلوکهای سبک، پودر آهک به مواد تشکیل دهنده اضافه میشود.
- پودر آلومینیوم
پودر آلومینیوم نباید کلوخهای باشد و با داشتن ذرات ریز و جدا از هم میتواند در ساخت بلوک سبک به کار آید و منجر به پایداری بیشتر آن شود.
- سیلیس
سیلیس هبلکس نوعی بتن است که به دلیل ترکیباتی که دارد برای مقاوم سازی در مصالح ساختمانی از جمله بلوک سبک کاربرد دارد.
- افزودنیها
لازم به ذکر است که برخی افزودنیها مانند پلاستیسایزرها، فوم سازها و رنگها نیز ممکن است برای بهبود ویژگیهای بلوک استفاده شوند.
ویژگی و مشخصات بلوک هبلکس
ویژگیهای زیادی در خصوص بلوک سبک هبلکس صدق میکنند که با در نظر گرفتن آنها میتوان به علت نیاز به این نوع مصالح در ساخت و ساز پی برد. بهترین و مشخصترین خصوصیات این نوع بلوک سبک شامل موارد زیر میشوند:
- مقاومت بالا: بلوک هبلکس به دلیل استفاده از مواد معدنی مقاوم و با دانهبندی مناسب، مقاومت بالایی در برابر فشار، خمش و رطوبت دارد.
- عایق حرارتی و صوتی: به دلیل ساختار خاص بلوک هبلکس، این بلوکها دارای خواص عایق حرارتی و صوتی بالا هستند و میتوانند به کاهش تلفات حرارتی و صدا در ساختمان کمک کنند.
- سبک و قابل حمل: بلوک سبک هبلکس به دلیل استفاده از مواد سبک و ترکیبات خاص، بسیار سبک و قابل حمل است و راحتتر جابجا میشود. در مورد مصالح ساختمانی، همین مورد میتواند اهمیت زیادی داشته باشد.
- ثابت و پایدار بودن: بلوک هبلکس در ابتدا با استفاده از خمیر سیمان و آب، قابل تولید است و پس از خشک شدن به صورت ثابت و پایدار میماند.
- قابلیت اجرا و نصب آسان: به دلیل سبکی بلوک هبلکس و استفاده از ابزارهای ساده در نصب، اجرا و نصب آن بسیار آسان است.
- زیبایی و تنوع در طرح و رنگ: با استفاده از رنگها و طرحهای مختلف، بلوک سبک هبلکس میتواند ظاهر زیبا و متنوعی را در ساختمان به ارمغان بیاورد.
- حفاظت از محیط زیست: بلوک هبلکس با استفاده از مواد معدنی و مقاوم در برابر حرارت و رطوبت، دوستدار محیط زیست است.
بلوک هبلکس ACC یا فرمستون در چه مواردی کاربرد دارد؟
با توجه به مواردی که تا کنون ذکر شدند، اکنون میدانیم که بلوک سبک هبلکس در موارد متعددی برای ساخت سازه و ساختمان کاربرد دارند. از نمونه کاربردهای بلوک ACC موارد زیر هستند:
- جدارهای داخلی و خارجی: بلوک هبلکس به دلیل وزن سبک خود، مناسب برای ساخت جدارهای داخلی و خارجی به حساب میآید. این بلوکهای سبک میتوانند به عنوان جدارهای پشتیبانی کننده یا جداسازی در ساختمانها مورد استفاده قرار بگیرند.
- پارتیشنها: بلوک هبلکس در ساخت پارتیشنها بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. همانطور که اشاره کردیم این بلوکها به عنوان جدارهای جداسازی بین اتاقها یا فضاهای مختلف در ساختمان استفاده میشوند.
- سازههای داخلی: بلوک هبلکس ممکن است برای ساخت سازههای داخلی مانند آرشهها، سقفها، کفها و پشت بام استفاده شود.
- عایق حرارتی و صوتی: بلوک سبک هبلکس به دلیل خواص عایق حرارتی و صوتی خود، میتواند به عنوان عایق در ساختمانها استفاده شود. این بلوکها توانایی حفظ حرارت در داخل ساختمان را دارند و همچنین صدا را جذب میکنند.
- دیوارهای جداسازی: بلوک هبلکس معمولاً برای ساخت دیوارهای جداسازی در ساختمانها استفاده میشود. این بلوکها میتوانند فضاها را تقسیم کنند و از تداخل و نفوذ صدا و حرارت بین اتاقها جلوگیری کنند.
- سایر بخشهای سازهای: بلوک هبلکس ممکن است در سایر بخشهای سازهای مانند پایهها، کفها، پلهها، نمای ساختمان و … استفاده شود و کاربرد داشته باشد.
به طور کلی، بلوک سبک هبلکس به دلیل خواص و ویژگیهای منحصر به فرد خود، در بسیاری از قسمتهای ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند منجر به بالا رفتن کیفیت سازه شما شود.
مزایای استفاده از بلوک سبک هبلکس
اکنون میدانیم که بلوک هبلکس مزایای زیادی را با خود به دنبال دارد که به واسطه آنها نقش پررنگی را در ساخت و ساز ایفا میکند. از جمله این مزایا میتوانیم موارد زیر را معرفی کنیم که پیش از این با آنها آشنا شدید:
وزن سبک: بلوک هبلکس به دلیل سبک وزن بودن، حمل و نصب را آسان میکند و همچنین برای ساختمانهایی که نیاز به وزن سبک مصالح دارند، مناسب است.
عایق حرارتی و صوتی: بلوک سبک دارای خواص عایق حرارتی و صوتی است که میتواند در بهبود کیفیت حرارتی و صوتی ساختمان تأثیرگذار باشد. در حال حاضر عایق بودن ساختمانها اهمیت بسیار زیادی دارد، برای همین هم استفاده از بلوک ACC به مرور افزایش پیدا میکند.
مقاومت در برابر آتش: به دلیل جنس و خواصی که بلوک سبک هبلکس دارد، مقاومت بالا در برابر آتش را ارائه میدهد و میتواند در کنترل شدن گسترش حریق در ساختمان بسیار مؤثر باشد.
پایداری ساختمان: بلوک هبلکس به دلیل قدرت فشاری بالا، قابلیت تحمل بارهای سنگین را دارد و میتواند به پایداری ساختمان کمک کند.
اقتصادی و مقرون به صرفه بودن : به دلیل قیمت مناسب و سهولت در حمل و نصب، بلوک سبک هبلکس در رده مصالح اقتصادی قرار میگیرد و میتواند هزینههای ساختمان را تا حدی کاهش دهد.
مقاومت در برابر رطوبت: به دلیل نوع جنس بلوک سبک، در برابر رطوبت مقاومت بالایی دارد و میتواند در جلوگیری از نشت آب و تغییر شکل ساختمان مؤثر باشد.
قابلیت اجرای سریع: بلوک سبک هبلکس به دلیل سهولت در حمل و نصب و نیاز کم به زمان، قابلیت اجرای سریع را دارد و میتواند زمان ساخت ساختمان را تا حد زیادی کاهش دهد.
قابلیت تعمیر و تغییر: به سبب ساختار قابل تفکیک و قابلیت تعویض بلوک هبلکس، میتوان در صورت نیاز از این بولک برای تغییرات در ساختمان استفاده نمود. با توجه به این مزایا، استفاده از بلوک هبلکس یا بلوک سبک در ساختمانها میتواند به بهبود کیفیت و عملکرد ساختمان کمک شایانی کند.
نحوه استفاده از بلوک هبلکس
همانطور که گفتیم استفاده از بلوک سبک هبلکس بسیار آسان است. به وسیله اره میتوان بلوک هبلکس را به راحتی برش داد. همچنین استفاده میخ و پیچ با بلوک سبک به راحتی امکانپذیر است. اشیای تیز در این بلوکها فرو میروند. استفاده از بلوک هبلکس، به هیچ وجه فرمول خاصی ندارد. تنها کافی است پیش از استفاده بلوکها را کاملا خیس نمایید. این فرآیند منجر به افزایش خاصیت عایق آب بودن بلوک هبلکس میشود و چسبندگی آن ها را زیاد میکند. در نتیجه همه این عوامل است که هر بلوک به راحتی در کنار بلوک کناری خود قرار میگیرد و از جدایی اجتناب میکند.
لازم به ذکر است که استفاده از بلوک هبلکس در دیوارهای حمال و باربر ممکن نیست؛ چرا که هبلکس در مقابل بتنها استحکام کمتری دارد و به همین جهت برای استفاده در دیوارههای داخلی امکان بسیار مناسبتر است. خوب است پس از دیواره چینی و اتمام کار، بر روی بلوکها آب پاشی انجام دهید تا از چسبانده شدن ملاتها به بلوکهای چیده شده اطمینان خاطر حاصل کنید.
خرید بلوک هبلکس
بلوک سبک هبلکس برای دیوارههای داخلی با ضخامت 10 و برای دیوارهای اطراف با ضخامت 15 سانتیمتر مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این نوع بلوک سبک به دو نوع کلی اتوکلاوی و غیراتوکلاوی تقسیم میشود که نوع غیراتوکلاوی آن ارزانتر است. البته کیفیت بلوک هبلکس اتوکلاوی نیز بیشتر است. از این رو برای خرید به نوع، کیفیت، قیمت، اندازه و اضلاع توجه نمایید. خوب است این بلوک را از جایی تهیه کنید که در ساخت و فروش این نوع مصالح متخصص است و میتواند شما را به درستی راهنمایی کند.
سخن آخر
شما میتوانید با مراجعه به سایت شرکت سنگدانه ایرانیان، از قسمت فروشگاهی از انواع بلوک سبک دیدن کنید. همچنین میتوانید به طور مستقیم، از کارشناسان فروش این شرکت برای خرید بلوکهای سبک مشاوره بگیرید.